Osvežavanje, podmladjivanje (rejuvenating) prerasle afričke ljubičice, žiljenje krune

Tokom rasta može se desiti da biljka poprimi izduženu formu sa vidno dugim "vratom" (stablom). Takve su biljke uglavnom starije i to je posledica dugog perioda rasta. Medjutim ako je mladja biljka držana u uslovima loše osvetljenosti ili gajena iz startera koji su se preterano izdužili ova pojava se može razviti i u rasponu od nekoliko meseci. Osim što, kao takve, vizuelno gube na kvalitetu dobijanjem na lisnoj masi postaju nestabilne. Sa druge strane biljka može biti bolesna ili imati neki drugi problem gde je potrebno radikalnije rešenje.
Ukoliko ste početnik verovatno nećete biti oduševljeni rešenjem ali koliko god radikalno izgledalo biljke se odlično oporavljaju posle ovog postupka a ceo proces je na kraju brži od bilo kog pokušaja lečenja (koji su često bezuspešni) ili čekanja da se biljka oporavi sama.

#NAPOMENA: Slike i postupak opisuju metod kojim ja radim i razlikuju se pomalo od sličnih postupaka koji se mogu pronaći na internetu.

Postupak: 

Primer biljke koja je već nakrivljena i sa nekoliko izdanaka koji rastu na stablu. Po boji stabla (koje je još zeleno) vidi se da ovo nije starija biljka i da je njen problem konkretno nastao rastom iz preterano izduženog startera. Biljka koja je na slikama u postupku je starija biljka i vrat je rezultat rasta.


1. Stablo se seče na nekih 1-1,5 cm ispod poslednjih listova (listove ne skidajte pre sečenja jer ćete tako imati više mogućnosti da postignete simetričnu krunu tj. ostaje vam više listova da ispravite eventualnu grešku). (Ukoliko je biljka bolesna a nema izduženo stablo ono se preseca negde na zdravom delu a nekoliko listova se skine da se napravi "stabaoce" za sadnju). Posle ovoga dobijate panjić (koji ostavljate u toj saksiji i tretirate i dalje kao da je biljka cela) i krunu. ( Ovaj deo biljke kod bolesnih ili problematičnih obavezno bacate sa sve supstratom.)
 

Izgled panjića sa jednim većim izdankom i nekoliko u razvoju. 


Veće izdanke možete skinuti odmah i ožiliti na način koji koristite i za bebe skinute sa lista. Ja ih samo blago utisnem u supstrat u najmanjim plastičnim čašama i stavim pod zvono. Može se desiti i da panjić koji ostane nema niti listova niti izdanaka ali ako ga budete tretirali kao da je i dalje cela biljka u saksiji (svetlo, zalivanje) trebao bi da počne da proizvodi izdanke.


Ovo je primer sa predhodnog "podmladjivanja" gde počinje da se razvija prvi izdanak. Listovi koji se vide po ivici saksije pobodeni su na žiljenje (iskorišćenje slobodnog prostora) i svi su izbacili bebe do sada.


2. Sa krune koju ćete žiliti skinite listova koliko želite ili dok ne dobijete simetričnu formu koja vam odgovara.

.


  

3. Stablo treba blago ostrugati celom površinom i time ukloniti sve ostatke osušenih listova kao i površinski sloj stabla. Cilj je da se ukloni svo mrtvo tkivo ali ne spremate je za kuvanje dakle NEŽNO.



4. U ovom koraku postoje različita mišljenja šta treba raditi. Neki savetuju da se ovako pripremljena kruna ostavi da se prosuši posle čišćenja jer bi to trebalo da spreči moguće infekcije i prodor bakterija i gljivica u tkivo. Za bakterije se i slažem ali gljivice ili su ili parazitske pa će ih prosušivanje teško sprečiti u zlim namerama ili se hrane trulom materijom pa neće praviti problem zdravom tkivu. Kako su meni oba sastojka koja mešam u supstrat predhodno sterilisani a i mrzi me da čekam ja sam se odlučila za drugu opciju. Dakle krunu odmah zabodem u saksiju koja je već nameštena na fitiljno zalivanje, blago utapkam oko stabljike zbog stabilnosti i ostavim tako.



Mnogi (čitaj: većina) u toku žiljenja pokrivaju biljku providnom kesom ili je stavljaju u veće providne posude. Ja ostavljam otkriveno ali su one u sobi gde ima puno biljaka i vlažnost vazduha je visoka. Za one koji nemaju kolekciju pokrivanje je neophodno i olakšaće biljci žiljenje.

5. Za otprilike nedelju dana videćete (ili još bolje nećete videti jer sam ih ja malo otkopala radi slikanja) prve korenčiće. 


REZULTAT: Biljka kao nova, listovi na žiljenu i nekoliko izdanaka kao prečica ka novoj biljci. 

#NAPOMENA: Kod sličnog postupka PROPAGACIJE skidanjem krune (recimo kod himera) uvek se trudite da na panjiću ostane 4-5 listova. Oni će pružati energiju biljci da napravi izdanke (što je ovde najvažnije) a vremenom će se sušiti jedan po jedan i zato će vam biti potrebno više listova. Takodje pri tom postupku možete skinuti i sam vršni deo krune koja posle nije dovoljna za žiljenje ali kao što rekoh tu je poenta dobijanje većeg broja izdanaka.


Koristeći isti postupak pripreme, krunu možete ožiliti i u čistoj vodi. Voda treba da dodiruje samo "stabaoce" i ne sme da dolazi do listova. Ja sam ovde koristila providnu plastičnu čašu i poklopac čisto da bih mogla da pratim razvoj korena, inače možete koristiti bilo kakvu posudu sa poklopcem. Naravno poklopac mora biti od materijala koji dozvoljava bušenje rupe. Korenovi su vidljivi već posle 4-5 dana a ja sam biljku zasadila posle dve nedelje.
NAPOMENA: Često proveravajte nivo vode u čaši jer može da se desi da ispari dovoljno da biljka ostane na suvom!!!




Коментари

Популарни постови са овог блога

Supstrat, eksperimentisanje

Ljubičice iz semena, hibridizacija