Afrička ljubičica - Poreklo vrste i kultivacija

Afrička ljubičica ( Streptocarpus ionanthus/Saintpaulia ionantha)

fam. Gesneriaceae

     Iako šarm ove biljke leži u tome što veoma uspešno opstaje u uslovima prosečnog domaćinstva njeno prirodno stanište je daleki afrički kontinent. Krajem devetnaestog veka (1892) tadašnji zvaničnik za kolonije i vlasnik plantaže Adalbert Emil Walter Redclife Le Tanneux von Saint Paul-Illaire, podstaknut sopstvenim interesovanjem za botaniku pronalazi prve biljke na Usambara plani u Tanzaniji  (granica sa Kenijom). Vrsta tada dobija svoje prvo, nezvanično, ime Usambara ljubičica. 
     Sakupivši semena i uzorke biljaka on ih šalje u Nemačku svom ocu (Baron Ulrich von Saint Paul-Illaire), koji se amaterski bavi gajenjem biljaka ali i  vodećem nemačkom botaničaru tog vremena (Hermann Wendland). Ubrzo nakon prispeća u Nemačku vrsta dobija i svoje zvanično ime i postaje Saintpaulia (po prezimenu čoveka koji ju je otkrio) ionantha (složenica reči grčkog porekla koje znače "ljubičast" + "cvet")* i biva prvi put zvanično opisana u časopisu Gartenflora početkom 1893. 
      Par decenija kasnije, 1926, američka firma Armacost & Royston, sa sedištem u Los Andjelesu, uvozi iz Nemačke prva semena. Njihov odgoj i selekcija rezultira 1935 sa prvih deset hibridnih varijeteta poznatih pod nazivom "Originalnih 10". Sve prvobitne afričke ljubičice bile su "plavih" nijansi (od bledo plave ka ljubičastoj) i odabrane zbog pozitivnih komercijalnih karakteristika koje su ubrajale: raširenost rozete, jačinu boje, dužinu cvetanja, dobro podnošenje pakovanja i transporta.... Nosile su nazive: Blue boy, Sailor boy, Admiral, Amethyst, Viking, Mermaid, Norseman, Neptune, Commodore i  No.32.
     Sledeći značajni koraci hibridizacije bili su:

- 1939  Javlja se prvi dupli cvet
- 1942  Prvi put se javlja cvet prave roze boje (iz semena)
- 1943  Prvi potpuno beo cvet (iz semena)
- 1951  Frank Tinari dobija prvu minijaturnu ljubičicu
- 1952  Pojavljuje se prvi cvet sa belom ivicom
- 1953  Prvi cvet sa jednakom dužinom latica,  zvezda 
- 1954  Lyndon Lyon hibridizuje prvu biljku sa duplim roze cvetom
- 1957  Javlja se prva ljubičica "puzavica" (trailing)
- 1960  Šarenolisnost krune se pojavljuje 
- 1961  Mozaična šarenolisnost se pojavljuje
- 1967 "Tommie Lou" šarenolisnost se pojavljuje
- 1974  Lyndon Lyion stvara prvu minijaturnu puzavicu
- 1992  Javljaju se prve biljke žutog cveta



Dopuna - Avgust 2020

Dokaz da se čovek uči dok je živ je činjenica da sam ja od svog početka bavljenja ljubičicama pa do skoro bila u zabludi da su afričke ljubičice vrsta Saintpaulia ionantha. Naime, još 2012 su preimenovane u Streptocarpus ionanthus što je molekularno filogenetskim metodama i potvrdjeno kao opravdano. (Molekularna filogenija je grana nauke koja pomoću genetičkih (naslednih molekularnih karakteristika) utvrdjuje srodnost organizama.) 
Tako nastaje anegdota da ja koja sam apsolutni zaljubljenik u streptokarpuse i uvek kukam zbog činjenice da ih je kod nas skoro nemoguće nabaviti u isto vreme imam sobu punu "streptokarpusa".


  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Osvežavanje, podmladjivanje (rejuvenating) prerasle afričke ljubičice, žiljenje krune

Supstrat, eksperimentisanje

Ljubičice iz semena, hibridizacija