Zalivanje, rešenja za "izbegavanje" obaveza


Jedna od "omiljenijih" aktivnosti bilo koga sa većom kolekcijom je svakako zalivanje.
Kako duže vreme nemam ni jednu biljku koja nije na fitiljnom zalivanju sva rešenja koja koristim odnose se na ovaj metod. Za početak, da ne bude zabune:

- Saksija 9cm prečnik
- Supstrat: 50:50 perlit- treset (QTS3) (50% perlita je MINIMUM ukoliko želite da sačuvate zdravlje korena, ja trenutno koristim 60%)
- Fitilj je takozvani satenski konac od 2mm isečen na dužinu od 20cm  (poznat i kao kanap za brojanice, satin cord, rattail...) 
Ukoliko posuda (sa vodom) nije duboka može i 15cm dužine važno je samo da ide do dna posude.
- Čaše su Metro marka Horeca (Beer Cup Clear 50 pcs/600ml ima i od 500ml). Nije mi do reklamiranja njih nego im otvor savršeno odgovara saksiji od 9cm.

#NAPOMENA: Materijal i metod koji koristim su moj način da se oslobodim nepotrebnih obaveza i ne garantujem da će svima podjednako odgovarati. Različiti supstrati će definitivno drugačije povlačiti i zadržavati vodu. Veličina saksije, temperatura prostorije i sl. takodje imaju udela.

1. Postavljanje fitilja:

Fitilj provucite kroz jednu od rupica i pridržite ga uz zid saksije i sipajte supstrat do pola ....




...položite fitilj preko supstrata pa napunite saksiju do vrha. Trudite se da što manje sabijate supstrat. 


Ukoliko ste početnik i niste još sigurni koliko smete da "maltretirate" svoju novu biljčicu iskoristite čašicu u kojoj je došla da napravite udubljenje u koje ćete spustiti vašu ljubičicu sa sve starim supstratom i minimalnim stresom na korenov sistem. Ja lično skidam sav supstrat već pri prvom presadjivanju ali to je priličan šok za biljku. Čašicu koju koristite za utiskivanje napunite supstratom da bi dobili potrebnu čvrstinu.


Često se dešava da pri presadjivanju imate potrebu da odsečete deo korena ili poneki "sucker" (pelcer) i time oštetite svoju biljku. U tom slučaju, obavezno povredjeno mesto prekrite cimetom. 


Sada vam samo ostaje da pustite mašti na volju i napravite posudu na/u koju cete smestiti saksiju a da fitilj bude u vodi (bez da saksija dolazi u kontakt sa vodom). Presečene flaše od vode, jednokratne čaše za pivo, šejk..., razne posude od hrane... . Evo nekih primera:

  



Mat posude uglavnom duže sprečavaju razvoj algi. 
 
    Posle nekog vremena možete primetiti razvoj takozvanog "vodenog korena" koji je adaptiran na pojačanu vlagu i to je jako dobar znak. Znam da ima onih kojima on vizuelno smeta pa ga skidaju ali ja to ne preporučujem. Jednom kada se taj koren spusti u vodu imate očigledan dokaz da vaša biljka ima (sigurno bar delom) zdrav koren a primetićete i da brže napreduje.
 

 

#NAPOMENA 1: Ukoliko u istu posudu dodajete i prehranu posle nekog vremena rastopljeni kristali mogu usporiti primanje vode i fitilj postaje krut. Barem jednom mesečno proverite fitilj i ukoliko se to desilo jednostavno ga provrtite medju prstima kao kada se upreda nit. Nakon ovoga on ponovo funkcioniše kao nov. 


#Lično zapažanje: Zbog negativnog iskustva sa isečenom čarapom kao fitiljem više ga ne koristim ali često srećem slike bledjih ili čak žutih listova na takvom sistemu. Kako žuta boja listova, naročito po ivici ukazuje najčešće na nedostatak minerala čini mi se da se čarapa još više ponaša kao filter i sprečava rastopljene minerale da vodom dodju do biljke. Ovo je neko moje zaključivanje (ne tvrdim da sam u pravu) ali vredi razmisliti i na tu temu.

#NAPOMENA 2: Supstrat pre stavljanja u saksije i sadnje pokvasiti blago, tek da se kaže da je vlažan, jer će vas to poštedeti čekanja da suv supstrat usvoji vodu celom zapreminom. 

2. Sistemi na fitilju su tek prvi korak u pretvaranju "lenj" u "Pera kojot - supergenije" (na koga mi dragi liči kada mu se javi neka od njegovih brilijantnih ideja kako da me upropasti :) ).
Iskreno ja volim da radim sa ljubičicama i nije mi problem da istrpim torturu podizanja saksija i punjenja čaša ali kada u svom tom pomeranju polomim list na lepo formiranoj biljci pa onda skinem ceo krug listova da "ispravim" grešku, sve to preti da preraste u opsesivno-kompulsivnu noćnu moru. I zato prva stavka na listi "genijalnih rešenja": -Kako zalivati ljubičice a da se biljke ne pomeraju?!? Predstavljam vam "Paklenu mašinu":

U slobodnom prevodu: Villager prskalicu modifikovanu nastavkom od gumenog creva prečnika 1cm i dužine oko 1m. Uz koju ide čuveno otkrivanje rupe na saksiji, u ovom slučaju rupa je na čaši za zalivanje.




Kada iskombinujete ovo dvoje dobijate prepolovljene muke i znatno nižu količinu stresa. Crevo je savitljivo ali donekle i kruto i možete ga sprovesti izmedju biljaka do drugih redova, prskalicom za čas napunite čašu (do rupe naravno) i za dosta kraće vreme vaša kolekcija je zbrinuta. 

Takodje ste možda već po internetu sretali metodu sa flašicom i slamkom, koja je idealna kod manjih kolekcija a uvek je praktično imati bar jednu pri ruci. 





Коментари

  1. Bravo!!!
    Mislim da visak vlage mozda ne bi mnogo smetao ljubicicama,cak sta vise mozda bi i prijao ako imate centralno grejanjea i leti po vrucinama. Mozda vam folija preko bazena i ne treba... Razmisljam samo na glas

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala. Visoka vlaga ne dozvoljava njima da normalno otpuštaju vodenu paru i nastaje pojava zvana gutacija, kada se sa ivice lista oslobadjaju kapljice vode. Kako je par mojih to uradilo u jednom trenutku mislim da je ovo granična vlaga koja im prija. Ostatku kuće se svakako ne svidja :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Osvežavanje, podmladjivanje (rejuvenating) prerasle afričke ljubičice, žiljenje krune

Supstrat, eksperimentisanje

Ljubičice iz semena, hibridizacija