MOJE SEME

Ovde ćete naći sve što treba da znate o slanju i sejanju semena gesneriaci (streptokarpusi, ljubičice, smitijante, primuline...).

MOLIM VAS DA PROČITATE SVE PRE OTVARANJA PAKETA.

I: Prvo što morate da znate je da je seme veoma, veoma sitno. Obično ga opisuju kao "prašinu". Kada radite sa semenom budite izrazito pažljivi jer strujanje vazduha ili jači pokret ga može razneti. Ukoliko niste sigurni da možete raditi sa sitnim semenom nemojte ga nabavljati. 

Slika semena u odnosu na vrh hemijske olovke


II: Seme stiže upakovano u pelir papir unutar manje koverte a sve je to zajedno u drugoj koverti. Pelir papir nije zalepljen, već su mu samo ivice savijene da bi se sprečilo gubljenje semena na spojevima. (Pre nego što otvorite seme odradite korake III i IV ovog uputstva!!!) Kada ga izvadite iz njegove kovertice spustite ga na sto sa savijenim ivicama na gore i pažljivo otvorite ukoliko želite. Najbolje je da ovo radite na papiru A4 formata za slučaj da vam seme ispadne da ga možete naći i vratiti.

Primer pakovanja semena

Pri otvaranju paketa okrenite savijene ivice na gore

Ovako otprilike izgleda 50 semena

Svo seme je pre pravljenja miksa provereno i isklijano. Semena koja stižu su miks više kombinacija da bi se postigla što veća raznovrsnost pri cvetanju.




 


III: Pripremite supstrat. Supstrat može biti čist treset ili treset sa pomešanim perlitom do 30% (meni lično je bolje čist jer se biljčice korenom hvataju za perlit što otežava presadjivanje). Nikako ne koristite baštensku zemlju i izbegavajte bilo koje kupovne mešavine koje su teške. Supstrat mora da je dovoljno vlažan ali nikako mokar. Kada uzmete šaku supstrata i stisnete ga u pesnicu iz njega ne treba da  kaplje voda. (Ali obratite pažnju i da ga ne ostavite suviše suvim)

IV: Izaberite posudu u koju ćete sejati. Ona ne mora biti nešto velika ali mora imati potpuno providan poklopac koji u potpunosti dihtuje. Ovo je jako važno jer je seme u početku klijanja jako osetljivo i supstrat se ne sme osušiti. Ja koristim posudice za pakovanje hrane koje su mi se pokazale kao odlične jer imaju i visok poklopac pa biljke imaju mesta za rast. Posudu napunite supstratom nekih 2.5-3cm visine i blago potapkajte. Nemojte sabijati supstrat, više ga poravnajte jer će to pomoći da se seme ravnomernije rasporedi. Ravnanje supstrata sprečava seme da upadne u šupljine gde će imati manju šansu za klijanje zbog smanjene svetlosti.




V: Seme se seje po površini supstrata. NE pokriva se supstratom jer seme klija SAMO uz prisustvo svetlosti. Svetlost je izuzetno važna i čini mi se da je kvalitet svetlosti srazmeran količini isklijalog semena (veštačko osvetljenje je poželjno a možete i posudicu pridignuti malo bliže svetlu). Za sejanje ja koristim samo pakovanje semena, tako što otvorim savijenu ivicu sa jedne strane, napravim manji otvor i pažljivo istresem seme po supstratu. Potrudite se da rasporedite seme što bolje jer će vam posle biti lakše za rasadjivanje. Proverite da li je svo seme ispalo iz pakovanja. Posejano seme (površinu supatrata) možete poprskati pumpicom da olakšate klijanje (1-2 puta, nemojte preterivati). Poklopite posudu (obeležite šta ste posejali) i seme smestite negde gde će imati bar 10 sati svetlosti (NE direktnog sunca) ali neće biti izloženo promaji i naglim promenama temperature. Seme neće klijati ili će minimalno klijati u hladnoj prostoriji. Temperatura treba da je oko 20 stepeni. 


VI: Seme će početi da klija oko druge nedelje a vrhunac će dostići treće. Zavisno od vrste a i kombinacije ukrštenih biljaka neko seme će klijati ranije a neko i malo kasnije. Iz mog iskustva streptokarpusi klijaju medju prvima i može se očekivati pojava beba i posle nedelju dana (ovo nije pravilo, kod nekih kombinacija se desi, kod nekih ne). Kada pričam o najranijem nicanju, mislim na trenutak kada biljčice izadju iz semena, što možda nije vidljivo svima (koristite lupu ako ste radoznali). Posle sejanja semena ja neko vreme ne otvaram posude. Pri pojavi kondenza ja blago naginjem posudu u krug tako da se on sav slije u supstrat. Ovo je važno da se ne bi suspstrat isušivao kao i da seme dobije što jaču svetlost jer je kondenz rasipa. Budite veoma pažljivi kada ovo radite da ne pomerite supstrat unutar posude. Ukoliko niste sigurni da ovako uklanjate kondenz, možete na kratko otvoriti posudu i obrisati ga ali ovo gotovo sigurno dovodi do prosušivanja supstrata (jer ukonjeni kondenz je u stvari vlaga iz supstrata) pa to morate pratiti. 

VII: Prvo presadjivanje ide posle nekih dva-tri meseca. Biljke se presadjuju u zasebne plastične rakijske čašice i drže pod zvonom bar još dva meseca ili dok listovi ne prerastu obim čašice i koren bude dovoljno razvijen. 

Biljke (ljubičice) stare skoro tri meseca





Коментари

Популарни постови са овог блога

Osvežavanje, podmladjivanje (rejuvenating) prerasle afričke ljubičice, žiljenje krune

Supstrat, eksperimentisanje

Ljubičice iz semena, hibridizacija