Blesti ljubičica I deo

 

BOLESTI LJUBIČICA

 

NAPOMENA: Slike nisu moje, mnoge su skupljene tokom godina i ne znam izvor i zato naglašavam da slike nisu moja zasluga!!!

 

UVOD

Ovaj tekst namenjen je kao pomoć početnicima ali i onima malo iskusnijim koji se do sada nisu sretali sa nekim od ovih bolesti ili problema. Ideja je da se na jednom mestu obuhvati sve sa čim se naše ljubimice najčešće bore i da se pomogne pri ranoj indentifikaciji problema i samim tim blagvremenom rešavanju problema. Kako je za većinu bolesti gotovo nemoguće utvrditi tačnog patogena bez zasejavanja podloga ili mikroskopskog pregleda ovde ću niz problema spominjati kao „gljivična infekcija“, „korenove vaši“ i sl. bez ulaženja u potpunu identifikaciju.

 

INSEKTI

NAPOMENA: Insekti poseduju spoljni skelet koji ih pokriva i koji nije elastičan pa se u toku života više puta odbacuje da bi mogli da rastu. Taj površinski deo je beličasto/providan i obično padne po listovima ili oko biljke. Tako da ako vam izgleda da vaša biljka ima „perut“ to može ukazivati da su je napali neki insekti. Kod većih insekata može se videti da je odbačeni deo baš u obliku isekta ali kod sitnijih to će izgledati nedefinisanog oblika.



Slika. Odbačena kutikula lisnih vaši može se koristiti kao simptom zaraze lisnim vašima

 

TRIPS – Trips je insekt koji je moguće videti i golim okom a zavisno od stadijuma razvića može biti od 0,2mm do 3mm dužine, duguljastog tela. Postoji više vrsta ali ljubičice najčešće napada zapadni cvetni trips, uglavnom 1-1.5mm dužine (odrasle jedinke) i crvenkaste do tamno braon boje (imajte na umu da su larve uglavnom blede boje (beličasto žućkaste) i dosta manje). Kako različite vrste tripsa mogu stići sa različitim biljkama na ljubičicama se mogu naći i druge sorte. Sem što su štetočine koje se hrane sisanjem biljnih sokova i time mogu izazvati deformitete biljaka, trips je dodatno opasan jer često prenosi viruse koji se ne mogu lečiti i tada se zaražene biljke moraju baciti.


Slika. Trips

Dodatni problem kod tripsa je da oni vole skrivena mesta u prevojima cvetova i listova i ponekad nije na prvi pogled očigledno da je biljka u problemu dok se ciljano ne pregleda. Trips takodje može da preleti manje razdaljine i kada se uzbudi ume da odskoči ili poleti. Ova osobina dovodi do toga da se ponekad može pobrkati i sa skokunom ako se posmatra golim okom a ne uveličan. Trips se često može uneti na kosi ili odeći kao i dlaci ljubimaca koji se izvode napolje. Takodje mogu uleteti kroz prozor ako ima okolnih biljaka dovoljno blizu. To ga čini težim za kontrolisanje od drugih problema ljubičica.


~~~KAKO PREPOZNATI POSTOJANJE TRIPSA~~~

- Prvo pregledajte cvetove jer ih je tu najlakše primetiti. Najčešće ćete videti odrasle jednike. Prosut polen po laticama je jedan od prvih simptoma.


Slika. Na slici se primećuju dve jedinke tripsa kao i polen prosut po donjoj latici


- Posledice hranjenja: Od posledica hranjenja mogu se primetiti oštećenja u vidu bledih površina na listu gde su ćelije isisane i hlorofil oštećen ili braonkaste površine koje su isto posledica oštećenja usled hranjenja i često mogu biti kao kremkasto/braon linijice po listu jer se trips kreće dok se hrani i ostavlja ta oštećenja za sobom. Takodje se na cvetovima pojavljuju oštećenja koja ponekad mogu biti braonkasta i ličiti na gljivična ili druga oboljenja. Takodje napadnuti cvetovi ili mladi listovi mogu rasti deformisano ili se sušiti pre otvaranja (cvetovi).

 

- Takodje, kako se hrane sisanjem sokova mogu se uoćiti jako sitne crne tačkice koje su osušeni tečni izmet koji izbacuju.

- Možete povremeno istestirati biljku tako što uzmete biljku i iznad belog papira većeg dunete sa svih strana po njoj a onda je blago protresete. Ugljen dioksid iz daha treba da uzbudi tripse koji nakon trešenja padaju na papir. Pregledajte papir, tripsi su prilično brzi i trebali bi videti kretanje.

 

Slika. Na slici se primećuju odrasle jedinke, bleda i braonkasta oštećenja i crne tačkice koje predstavljaju izbačen višak tečnosti

 

VIRUS – Sisajući insekti su najčešći prenosnici virusa kod biljaka i zato je dodatno važno da obratite pažnju na zdravlje svojih biljaka. Kod virusa pomoći nema i biljke se moraju baciti ili još bolje spaliti. Virus najčešće izgleda kao koncentrični krugovi ili deformisane površine sa bledim ili čak nekrotičnim (mrtvim) tkivom.



Slika. Virus na listu božura

 


 

Slika. Primer virusa kod ljubičice

 

 

BILJNE VAŠI – Sitni insekti koji mogu biti od beličaste preko žute, zelene pa do crne boje. Takodje su sisajući insekti. Nešto su veće od tripsa i lakše se uočavaju. Mogu biti bez krila ali i sa krilima za naseljavanje novih biljaka.

 

Slika. Biljne vaši


~~~KAKO PREPOZNATI POSTOJANJE BILJNIH VAŠI~~~

- Vizuelnim pregledom biljke, tražeći same vaši ili odbačenu kutikulu. Biljne vaši vole cvetove i mlade izdanke i najpre će biti u centru krune.

- Tokom hranjenja vaši izbacuju kapljice slatkog soka (medna rosa) kako bi mogle da unesu više biljnih sokova. Tražite lepljive kapljice po vašoj biljci.

-Biljna rosa predstavlja odličnu podlogu za razvoj budji i na njoj često raste čadjava budj. Tražite crne fleke po površini lista.

-Kao i kod ostalih sisajućih insekata moguće je naći blede tačkice koje su posledica hranjenja.

-Pojedine vrste ubruzgavaju toksine dok se hrane pa se može sresti deformisanost listova.

-Pojava mrava koji se hrane mednom rosom i veoma su zaštitnički prema vašima.


Slika. Čadjava budj na mednoj rosi, simptom zaraženosti vašima

 

LEPTIRASTA VAŠ – Insekt veličine nekoliko milimetara sa prepoznatljivim belim krilima. Najčešće se nalazi sa donje strane lista. Krila imaju i zaštitnu ulogu.


Slika. Leptirasta vaš, nekoliko stadijuma razvoja


~~~KAKO PREPOZNATI POSTOJANJE LEPTIRASTE VAŠI~~~

- Važi kao i kod biljnih vaši!

LISNA VUNASTA VAŠ – Insekt ovalnog oblika, bele do sive boje i veličine (zavisno od vrste) 1.5mm do 5mm i često sa dlakastim izraštajima. Insekt se obično krije u vlaknastoj tvorevini koja ima zaštitnu ulogu. Jaja se takodje nalaze unutar nje.


Slika. Vunaste vaši na listu

 


~~~KAKO PREPOZNATI POSTOJANJE VUNASTE VAŠI~~~

- Obično je dovoljan samo pregled biljke zbog karakterističnih belih vunastih naslaga obično u prevojima biljke. Ukoliko utvrdite postojanje vunaste vaši potrudite se da uočite bar jednu odraslu jedinku (tražite pokret) kako bi bili sigurni da se radi o lisnoj vunastoj vaši. Ukoliko je nemoguće uoćiti ni jednu možda se radi o težoj infekciji korenovim vunastim vašima koje tada izlaze na nadzemni deo biljke a kako se radi o mnogo manjem insektu ponekada se ne može uočiti golim okom.

 

KORENOVA VUNASTA VAŠ – Beličasti ovalni insekt na samoj granici vidljivosti golim okom, 1mm-2mm. Ženke umeju da budu nešto veće i žućkaste boje. Iako im veličina nije mikroskopska ono što otežava uočavanje su bele, kao praškaste naslage u kojima se skrivaju. Te naslage su uvek jarko bele boje i pored toga što se nalaze u supstratu i osnova su utvrdjivanja infekcije. Ono što ovog insekta čini jako opasnim je kombinacija težeg uočavanja (žive na korenu u zemlji) i  prilagodjenost da se veoma lako i uspešno širi. Ovaj insekt, po izleganju iz jaja, ima mikroskopsku formu koja služi za dalje naseljavanje i koja se lako prenosi u kapima vode, na  alatu, flašama za zalivanje, nesterilisanim saksijama i tacnama, preko ruku i sl. Same odrasle jedinke sposbne su da predju prilično velike razdaljine za tako malog insekta ne bi li zarazile novu biljku. Još jedna loša strana je i to kako se ljubičice najčešće prodaju tj. u vidu mladih pelcera. Takva biljka čak i ako je zaražena često nema dovoljnu brojnost kolonije da bude očigledno da problem postoji i najčešće se zaraza uoči kada je biljka već uneta u kolekciju, često i pored izolacije. Dodatni problem predstavlja i to da čak i ako nabavljate listove oni mogu stići zaraženi jer kao što je rečeno kod odraslih biljaka sa poodmaklom zarazom one izlaze na nadzemne delove i šire se a nisu uvek vidljive golim okom.


Slika. Korenove vunaste vaši (uvećane)

 

~~~KAKO PREPOZNATI KORENOVE VUNASTE VAŠI~~~

- Izvadite biljku iz saskije i pregledajte supstrat, koren i unutrašnjost same saksije. Ukoliko primetite jarko bele mrlje kao recimo od krede bilo gde verovatno imate zaraženu biljku. Koren nikada ne treba da ima išta belo po sebi.

- Kod mladih biljaka uklonite supstrat i pregledajte sam koren pogotovo u osnovi odakle kreće da raste kao i „vrat“ biljke (stabaoce). Uvek prvenstveno tražite bele mrlje jer jer same insekte teško videti.

- Zalijte biljke odozgo i proverite tacne ili čaše. To važi samo za naprednije zaraze jer ćete tada obično sprati jedinke i delove praškastih naslaga. (Ja ovde opisujem „praškaste“ jer tako izgledaju kada ih gledate bez uvećanja u suštini su to sitne niti upletene, odakle i dolazi ime).

- Primetićete da vam biljke ne napreduju kako treba, rast je veoma usporen, donji listovi su često žuti, moguće je da biljke pokazuju simptome nedostataka minerala.

-Kod naprednije zaraze moguće je videti bele naslage u osnovi biljke uz sam supstrat, pa čak i na višim delovima biljke

 

 

Slika. Izgleda zaraze korenovim vunastim vašima

 

Slika. Izgled unutrašnjosti saksije kod zaraze korenovim vunastim vašima


Slika. Rana infekcija, sitne mrlje se formirju duž korena


Insekti se tretiraju insekticidima i ukoliko ste utvrdili šta vas muči u svakoj poljo apoteci možete dobiti savet o tretmanu. VEOMA JE VAŽNO znati razliku izmedju insekata i grinja koje nisu osetljive na insekticide i moraju se tretirati akaricidima.

 

GRINJE

Grinje su beskičmenjaci koji su srodniji krpeljima i paucima i nikako ih ne treba mešati sa insektima. Uglavnom su mikroskopskih veličina ali recimo „crveni pauk“ i predatosrske grinje su vidljive i golim okom ako se potrudite.

NAPOMENA - Primećujem trend kod Rusa i Ukrajinaca da koriste bio kontrolu tj. da se predatorskim grinjama bore protiv recimo tripsa pa ih spominjem uz one štetene jer postoji realna mogućnost za one koji prate zdravlje svojih biljaka i pregledaju ih pod uveličanjem, da se sretnu i sa njima. Bio kontrola je stigla i kod nas pa na stranici firme „Zeleni hit“ možete videti šta nude za prirodnu borbu protiv štetočina. Pored predatorskih na biljkma se mogu naći i neke od kućnih grinja (grinje iz prašine, brašne grinje i s.). Predatorske i kućne grinje nisu opasne za biljku a razlog zašto ih ovde spominjem je taj da u nedostatku njihove prirodne hrane (recimo biljke su vam zdrave i nema tripsa ili druge hrane za predatorske) one će preći na ishranu polenom i dati simptom koji se uglavnom vezuje samo za tripse a to je prosut polen po laticama ili listovima. Znači ukoliko vidite polen gde mu nije mesto a ne primećujete druge znake tripsa bilo bi poželjno da otvorite neki prašnik i pregledate ga pod uvećanjem. Ove grinje ne zahtevaju tretman i jedimo su malo dosadne pa ako smetaju možete neko vreme skidati cvetove što će im znatno smanjiti brojnost.

 

ŠTETNE GRINJE  Kao što je već spomenuto postoje i korisne, predatorske koje su za razliku od štetnih uglavnom vidljive golim okom i dosta brže. Štetne grinje su mikroskopske i uglavnom „nevidljive“. Veličina im je najčešće oko 0,2mm mada ženke mogu biti i nešto veće. Ljubičice može napasti nekoliko vrsta ali su najčešće ciklamina grinja i široka grinja. Za one koji pregledaju svoje biljke mikroskopom najlekše se raspoznaju po jajima. Široka grinja ima karakteristična jaja sa sitnim izraštajima koji im daju istačkan izgled a ciklamina ima glatko jaje koje je prilično veliko, oko ½ odrasle jedinke.

Ženke umeju da se spuste na zemlju i udju u stanje mirovanja kada su uslovi nepovoljni pa kada tretirate biljku bilo bi poželjno tretirati i površinu supstrata


Slika. Izgled jedinke i jajeta široke grinje (levo) i ciklamine grinje (desno)

 


~~KAKO PREPOZNATI GRINJE~~

-          Kako im je teže da se hrane na starijim listovima svi simptomi biće skoncentrisani na mlade listove i njih obavezno redovno proveravajte

-          Mladi listovi će ostajati manji i kasniće sa rastom tako da će nastati veoma uočljiv razmak izmedju njih i nekih starijih listova

-          Biće deformisani i krti na dodir

-          Najčešće će biti veoma bledi ili čak braonkasti a u redjim slučajevima če biti tamno zeleni

-          Mladi listovi će biti ili sjajni sa manje dlačica nego obično ili dok biljka još pokušava da se odbrani biće značajno dlakaviji nego ostali

-          U početku dok se ne namnože listovi če biti kao zgužvani i sabijeni, izvitopereni ali će i dalje ličiti kao da je biljka možda OK

 

Slika. Rana infekcija grinjama


Slika. Poodmakla infekcija grinjama


DRUGI ŠTETNI INSEKTI I LARVE – Povremeno se na ljubičicama mogu naći insekti koji se obično ne hrane njima ali su oportunisti i koriste priliku kada dodju u dodir sa njima. Kao recimo larve mnogih leptira,  uholaže, smrdibube, patuljaste cikade i sl. Oni uglavnom prave veća oštećenja, lako vidljiva i često predju na sledeću biljku pre nego što i saznate šta je to bilo. Najčešće su to oštećenja od grickanja gde se javljaju rupe u listovima ili manji/veći delovi lista nedostaju. Uholaže najćešće oštećuju cvetove i umeju da buše rupe i ulaze u još neotvorene pupoljke. Patuljaste cikade prave nešto karakterističnija oštećenja u vidu velikog broja sitnih tačkica žute boje gde je hlorofil u listu oštećen kao posledica hranjenja.

 

Slika. Oštećenja koja ostavljaju patuljaste cikade, list siningije

 

INSEKTI KOJI NISU DIREKTNO ŠTETNI ALI....-Ovde vredi spomenuti dva insekta koji su jako česti u gajenju ljubičica i koji nisu sami po sebi opasni ali mogu praviti dodatne probleme ili ukazivati na postojeće.

-SKOKUNI- Skokuni su sitni insekti koji žive u zemlji i ne predstavljaju opasnost za biljke a neki ih smatraju i dobrom pojavom jer učestvuju u razlaganju supstrata. Često se primećuju kao veoma brze bubice sivkaste, braon ili druge boje na površini supstrata.  Kako se oni hrane organskom materijom u raspadanju, prvenstveno biljnom kao i raznim gljivicama a žive u veoma vlažnoj sredini njihovo prisustvo može ukazivati da je supstrat previše vlažan i u lošem stanju.

Slika. Neke vrste skokuna.

-TRESETNA MUŠICA je kao odrasla leteći insekt dok kao larva živi u zemlji i hrani se organskom materijom i gljivicama ali ne preza ni od ishrane korenom biljaka i može naneti štetu mladim biljkama ili isklijalom semenu. Iako sama mušica nije direktno opasna za biljke ona učestvuje u rasejavanju pojedinih parazitskih gljivica, prenoseći njihove spore na nogama. Tako da i pored sterilizacije supstrata može doći do pojave truljenja krune i korena ljubičica.

Tresetna mušica se prepoznaje kao jako sitna mušica koja leti oko biljaka, najčešće kada podignete ili pomerite biljku. Ili u vidu sitnih belih crvića sa crnom klavom koji se nalaze u supstratu ili na korenu biljke.

Slika. Tresetna mušica i larve u zemlji

Коментари

Популарни постови са овог блога

Osvežavanje, podmladjivanje (rejuvenating) prerasle afričke ljubičice, žiljenje krune

Supstrat, eksperimentisanje

Ljubičice iz semena, hibridizacija